Mikrofiber

Šta je microfiber

Mikrofiber je hi-tech tkanina koja se sastoji od niti debljine stotog dela ljudske dlake, tako da se u jednom gramu nalazi nit dužine 45 km. (ubaciti sliku vlakna) Zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade formirano vlakno poseduje snažni kapilarni efekat, kao i sposobnost da uklanja masnoću i ostale nečistoće, čak i bez upotrebe hemijskih sredstava. Visoke performanse, visoka tehnologija, milioni ultra finih vlakana pružaju izuzetnu moć čišćenja i sjaja.

TAbsorpcija vode kod ove tkanine je duplo veća i duplo brža nego kod pamuka zbog tkanja, kao i odnosa poliestera i poliamida ( 80% polyester-20% poliamid). Poliester je efikasan pri čišćenju, dok poliamid absorbuje i brzo suši vlakna. Sve ovo čini mikrofiber efikasnim materijalom za čišćenje i otklanjanje svih vrsta masnoće i prljavštine, ostavljajući tretiranu površinu čistom. Ultra fina tekstrura omogućava čišćenje staklenih površina bez ostavljanja tragova ili grebanja stakla.

Istorijat mikrofibera Proizvodnja ultra-finih vlakana datira još iz 50-tih godina prošlog veka i podrazumevala je upotrebu posebnih tehnologija predenja. Postojali su, u međuvremenu, još neki pokušaji izrade ultra-finih vlakana od vlakna jedne dužine, a najdalje u ovom pokušaju otišli su u Japanu, tokom 60-tih godina prošlog veka. Zahvaljujući dr Miyosi Okamoto-u i dr Toyohiko Hikota-u, proizvedeno je nekoliko serija mikrofibera. Među njima bio je Ultrasuede, jedan od prvih uspešnih sintetičkih mikrofibera, koji je našao svoje mesto na tržištu, tokom 70-tih godina XX veka. Ubrzo nakon toga, proširila se upotreba mikrofibera u tesktilnoj industriji. Mikrofiber je prvi put reklamiran (publikovan) u Švedskoj, 90-tih godina prošlog veka i tokom te dekade doživeo je neverovatan uspeh u Evropi. Vršimo brendiranje svakog našeg klijenta. Svaku digitalnu fotografiju možemo štampati na mikrofiberu po želji klijenta.